Mobiltelefoni i udlandet – bliv klogere på det her!

Enten har du selv prøvet det eller også kender du nogle der har – Nemlig, at have fået en kæmpe ekstra mobilregning pga. brug af ens mobiltelefon i udlandet. Det bliver der måske snart sat en stopper for, hvis det står til EU-Kommissionen, som forventer at roamingafgifterne skal være langt mindre, så man frit kan bruge sin telefon rundt omkring i Europa uden, at modtage en større ekstra regning. 

Langt de fleste mennesker kan nikke genkendende til, at det kan være en dyr fornøjelse, at bruge deres telefon i udlandet. Grunden til dette er at det er nogle helt andre takster som man bliver takseret efter, når man bruger sit mobilabonnement i udlandet. Priserne variere fra land til land, så det kan derfor være utroligt svært, at sige hvad det lige præcis koster. Somregel plejer man at få en sms fra sit mobilselskab, når man kommer ind i et nyt land – hvor de forklarer priserne, og hvilket vilkår mobiltelefoni i udlandet virker på i netop deres land. .

Især når du rejser uden for EU, så kan der være rigtig stor forskel på hvad du skal betale for at bruge din telefon i udlandet. Det fungere på den måde at dit mobilselskab har aftaler med forskellige andre mobilselskaber så har et mastenetværk i det pågældende land, og det afhænger derfor af deres takster, hvad det kommer til at koste dig som forbruger at bruge deres netværk. De fleste mobilselskaber er dog rigtig gode til at oplyse om priserne både via SMS, men også på deres hjemmeside så man kan tjekke det inden, at man tager af sted.

Opkald i EU

Når du opholder dig i et udenfor EU, så vil et mislykket opkald hvor telefonen går på telefonsvare også gælde for et opkald. Du vil derfor blive takseret for dig. Hvis det er sjældent at folk ringer til dig, og lægger beskeder på din telefonsvarer så behøves du ikke at gøre noget. Sker det derimod jævnligt så kan det anbefales at slå sin telefonsvare fra i den periode, man er i udlandet. Det vil spare en for en masse penge, hvis der bliver lagt mange beskeder på den.

Priser i EU

Hvis du er inden for EU’s grænser så er der lidt andre ting, som spiller ind. Her er det nemlig gratis at modtage telefonsvare-besked. Standardtaksen for at ringe fra et EU-Land til et andet er i 2017 i gennemsnit på 2,25 kroner i minuttet – så det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at ringe hjem og snik snakke med veninden. Når du modtager et opkald fra Danmark eller omvendt, så er prisen igennemsnit kun 0,65 kroner i munttet. Den gennemsnitlige pris på at sende SMS’er i udlandet er 0,75 kroner pr. sms, mens at du modtager dem gratis her. Det kan altså hurtigt blive en dyr fornøjelse, at bruge mobiltelefoni i udlandet.

Data

Det som hurtigt kan blive dyrest det er helt klart data. Takseringen på data er meget forskelligt fra land til land, og den er typisk forholdvis dyr i forhold til f.eks. opkald. Derfor kan det anbefales at slå det helt fra, og kun bruge det i nødstilfælde – også benytter sig af de mange WiFi muligheder, som der også er i udlandet.

Er du inden for EU’s grænser så kan det dog ikke gå helt galt – her er der nemlig fastsat en grænse på 466 kroner, hvor du vil blive advaret med en sms fra dit danske mobilselskab, når du når 80% af dette beløb. Din regning kan altså derfor ikke løbe løbsk, men det er altså stadig utroligt dyrt i forhold til datapriserne i Danmark, hvor man typisk har en fast mængde inkluderet i ens abonnement.

Udnyt WiFi mulighederne

Er du sydpå, på ferie så er der med garanti en masse muligheder for at bruge gratis Wifi. Både på jeres hotel, restauranter og i shopping centre. På restauranter, cafér og barer skal man typisk være kunde før at man får udleveret kodet. Men hvis du er nede i varmen, så kan en “internet” pause fint kombineres med en kold øl eller sodavand, og en lille pause. Så kan du bruge alt det data du vil uden, at det koster dig ekstra, så længe du er på Wifi.

 

Farvel til høje roamingpriser i EU

I 2017 er det blevet besluttet at inden for EU skal alle priserne forblive det samme, når man bruger sin telefon. Derfor er der altså udsigt til at du frit kan bruge både data og opkald i udlandet uden, at det kommer til at koste dig mere end, hvad dit normale abonnement koster. Mobilselskaberne er dog ikke glade på nogen måde, da en rigtig stor del af deres indtjening ligenetop kommer fra disse høje ekstra gebyrer på udenlandsbrug af opkald og data.

Det gælder både selskaber i udlandet, men også i Danmark. TDC står til at miste en indtjening på mellem 200-300 millioner kroner om året ved, at denne aftale er blevet indgået. Det er altså derfor ikke små beløb, som her er tale om. Den nye lovgining vil gøre mobiltelefoni i udlandet til en helt anden oplevelse, da man ikke længere skal tænke over, hvor meget man bruger det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *