Forsikring

Forsikring – Stor guide om forskellige forsikringsformer

Læs om alle former for artikler her – vi gør dig klogere på hele forsikringsjunglen

En forsikring kan være en god idé – og i mange tilfælde er den nødvendig. Det kan fx være i en situation, hvor du skal købe eller lease en bil. Her skal du have en forsikring. Og her er det naturligvis rart at vælge den bedste og den billigste forsikring. Der findes en række forskellige forsikringer på markedet. Nogle af dem er lovlige, andre er blot populære og valgt af mange. Nogle af de mest kendte forsikringer er:

En ansvarsforsikring til bil

Når du har en bil, så har du pligt til at tegne din en ansvarsforsikring – det gælder i både Europa og Danmark. Denne forsikring dækker, hvis du (7, 9, 13!) påfører skade, mens du kører i din bil. Det kan fx være, hvis du kører ind i en anden billist, eller at du vælter skilte eller andet. Og du er som sagt nødt til at have denne forsikring, når du køber eller leaser en bil – faktisk kan du ikke få plader på din bil, hvis ikke du har en.

En kaskoforsikring til bil

Denne forsikring er ikke – som med en ansvarsforsikring – lovpligtig at have, når du har en bil. Men alligevel vælger rigtig mange at have en kaskoforsikring også. Den gælder skader på din egen bil – og det er både, når du er ude at køre, og når den holder stille. Derved er du forsikret, hvis uheldet er ude, og der fx er nogle, der bakker ind i din bil på en parkeringsplads.

Der er dog en række undtagelser ved en kaskoforsikring, som du bør være opmærksom på. Tommelfingerreglen er, at den ikke gælder, hvis du selv har handlet uagtsomt. Hvis du fx kører ind i noget, mens du har for meget alkohol i blodet, så dækker din kaskoforsikring ikke.

Indboforsikring

Denne forsikring dækker dine ejendele og dit hjem. Den kan være brugbar, hvis du fx er udsat for røveri, eller nogle gæster smadrer dit inventar. Ydermere dækker forsikringen også i forbindelse med brand, hærværk og vandskader.

Men hvad er indbo egentlig? Og hvilke konkrete ting dækker forsikringen?

Indbo er at betegne som de ting, man naturligt vil koble sammen med et hjem. Det kan være ting som elektronik, møbler, en cykel, briller eller andet udstyr af værdi i eller omkring dit hjem. Du kan ydermere ofte komme ud for, at en indboforsikring indeholder en række andre gode forsikringer. Det kan fx være en ansvarsforsikring, som hjælper, hvis du – eller en anden, der er dækket af samme indboforsikring – ved et uheld kommer til at forvolde skade på et andet menneske eller et andet menneskes ting. Også en retshjælpsforsikring kan følge med i din indboforsikring. Den kan hjælpe dig, hvis du kommer ud i en privat retssag – så kan den i nogle tilfælde faktisk holde alle omkostningerne i forbindelse med retssagen for dig. Og det gælder både, hvis du bliver sagsøgt, eller hvis du sagsøger andre – det kan fx være din udlejer i forbindelse med misligholdelse af lejekontrakten. Ydermere kan psykologisk krisehjælp også sommetider være en del af din indboforsikring. Den kan du bruge, hvis du har brug for psykologhjælp i hårde tider. Det kan fx være, hvis du har gennemgået en skilsmisse eller er udsat for et røveri, som har bragt dig på sidespor.

Find den billigste forsikring

Når du skal finde de billigste forsikringer, starter det naturligvis med, at du skal finde ud af, hvilke forsikringer du skal have. Og her skal du blandt andet regne med, om du har bil eller ej. Derefter bør du høste nogle forskellige tilbud og sammenligne dem – så kan du se de billigste forsikringer. Der findes en række sammenligningstjenester, som hjælper dig med at danne dig et overblik over, hvilke forsikringer der er billigst.

Der er et lille trick, som mange overser, men som kan spare dig for penge, når du vælger at forsikre dig. Og tricket er: Hæv din selvrisiko! Her kan der i langt de fleste tilfælde være penge at spare. Mange betaler nemlig for meget for at have den sikkerhed, som en lav selvrisiko indebærer. Det kan du fx gøre med din bilforsikring – her kan du spare flere tusinde kroner om året, hvis du sætter din selvrisiko op. Og så skal du blot sørge for ikke at køre galt.

Men det er ikke kun på din forsikring til din bil, hvor du kan spare penge ved at øge din selvrisiko. Det gælder også for din indboforsikring. Dog skal man huske på, at når du sætter selvrisikoen op, så øges dine omkostninger, når du skal indberette skader til forsikringen. Derfor kan det være således, at det ikke kan svare sig økonomisk at indberette små skader til forsikringen – simpelthen fordi selvrisikoen overstiger det beløb, du får erstattet.

Det faktum, at du fortæller forsikringsselskabet, at du ønsker at hæve din selvrisiko kan i mange tilfælde betyde, at de kompenserer ved at fortælle dig, at du så skal betale mindre for din forsikring på månedlig basis. Hertil er det blot dit ansvar at sørge for, at du ikke kommer til at få brug for din forsikring. Altså; at du kører mere forsigtigt eller undgår at invitere din cykel ud på farlige steder.

Hold dine forsikringer samlet 

Et andet meget effektivt tip til at opnå de billigste forsikringer er, at du har samlet dine forsikringer hos ét selskab. Derved opnår du mængderabatter, og forsikringsselskabet vil kunne tilbyde dig en pakkeløsning, hvor du sparer penge, fordi det er samlet i én løsning.

Ydermere slipper du for besværet med at have forskellige forsikringsselskaber. Når du kun har ét, så ved ud altid, hvor du skal gå hen, når du skal indberette en skade. Du slipper for at huske på, hvor du nu har den og den forsikring henne. Altså et tip, som kan gøre det både nemmere, mere overskueligt og billigere for dig at være forsikret.

Overvej, hvornår du bruger din forsikring!

De forskellige forsikringsselskaber bruger din skadeshistorik til at beregne, hvor dyr din forsikring skal være. Har du derfor indberettede mange skader og stjålne ting, vil du – alt andet lige – blive tilbudt en højere pris end en anden person, som aldrig har meldt noget til forsikringen. Derfor kan det være fordelagtigt for dig at overveje, om det er værd at indberette småskader til forsikringen. Hvis du fx indberetter en skade til 500 kroner, kan det være, at din forsikring bliver dyrere end 500 kroner – og så kunne du have sparet penge ved at undlade at indberette småskaden til forsikringen.

Forsikringsselskaber kigger på din skadeshistorik for et par år tilbage. Nogle kigger tre år tilbage, andre kigger fem år tilbage. Du kan derfor spare penge ved at undgå at indberette småskader – og derved får du den billigste forsikring.

Afslutningsvis bør du notere dig, at du skal tage udgangspunkt i din konkrete situation. Det er nemlig ikke altid, at den forsikring, som er billigst for din ven, også er den billigste for dig. Fordi, som vi lige har gennemgået, kigger forsikringsselskabet på en række forskellige faktorer og vurderer prisen herefter. Men det kan være en super god idé at overveje, om du kan få en billigere forsikring! En undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at hele 90% af alle danskere betaler for meget for deres forsikring – lad ikke dig selv blive en del af denne kedelige statistik! Find den billigste forsikring i dag.