Bredbånd

Bredbånd – Oversigt over internetudbydere i Danmark

Nyt bredbånd? Find din nye internetudbyder herunder!

Når du skal vælge bredbånd, er der en række elementer, som du bør overveje – elementer, som sikrer, at du får den bedste pakke til dine behov. På den måde er du sikret to ting. For det første er du sikret en god pris og undgår at betale for noget, du ikke får gavn af. Og for det andet slipper du for at undvære noget værdifuldt i forbindelse med dit brug af bredbånd.

Hvor mange GB skal jeg bruge?

Dette er uden tvivl et af de mest afgørende valg, som du skal træffe. Men hvordan finder du ud af, hvor meget GB, som du skal bruge til dine behov? Et godt sted at starte er ved din nuværende leverandør. Her kan du typisk få et overblik over, hvor meget data, du tidligere har brugt – og så kan du vælge samme løsning hos din nye leverandør. Men har du ikke en tidligere leverandør at sammenligne med, må du tage andre midler i brug. Her får du en kort ”guide,” som kan hjælpe dig med at træffe det rigtige valg:

1-5 GB

Det er til dig, som udelukkende bruger internettet til at surfe på internettet og Facebook. Og desuden så bruger du det max få timer dagligt. Et oplagt valg, hvis du kun bruger internettet til småting og kun tjekker små mails et par gange om dagen. Denne pakke er den allermindste, og det er derfor kun dem med de helt små behov, som kan se sig tilfredse med denne.

5-15 GB

Tager du skridtet opad, så er dette den rette pakke for dig. Den er til dig, som også bruger internettet på daglig basis til at streame musik på fx Spotify, se YouTube-videoer, Netflix eller andre film og serier online, samt har et lidt større behov for at dele filer på fx din mail. Dog er det begrænset, hvor mange film, som du kan streame og downloade med denne pakke. Så skal du meget gerne over 15 GB.Denne pakke kan også være relevant, hvis I er flere, som skal deles – også selvom I er flere, som blot har små behov for brug af bredbånd.

+15 GB

Denne pakke er til storforbrugeren af internet. Det er til dig, som er glad for at streame og downloade mange film. Vidste du fx, at en film i full HD sagtens kan tage 5 GB data alene? Downloader du derfor en række ting, er dette pakken for dig.

Du kan starte med en mindre pakke, og så kan du opgradere, hvis du finder ud af, at dine behov overstiger de antal GB, du har købt. Når du overskrider din grænse, vil du i flere tilfælde ikke miste forbindelsen eller blive opkrævet ekstra. Mange bredbåndsselskaber gør det, at de sætter din hastighed og giver dig besked om, at du har opbrugt den data, du har købt.

Andre fordele ved mobilt bredbånd

Når du vælger et mobilt bredbånd, har det en række fordele. For det første er det nemt at sætte op – også selvom du ikke besidder store tekniske evner. Dernæst er det meget fleksibelt. Et bredbånd er forbundet til netværkene; nogenlunde på samme måde, som din telefon er. Og det betyder faktisk, at du kan have dit mobile bredbånd med dig rundt i landet. Skal du fx i sommerhus, kan du tage dit mobile bredbånd med dig og derved have adgang til internettet – hvis der altså er dækning i området.

Hvor mange Mbit har jeg brug for?

Mbit er et udtryk for, hvor hurtigt dit bredbånd. For at gøre dig klogere og hjælpe dig med at vælge den rette løsning, får du her et overblik over de forskellige muligheder – og så kan du se, hvilken kasse du passer ind i. Den helt store faktor er, hvor meget du kommer til at bruge internettet, og hvad du skal bruge internettet til. Der er nemlig nogle aktiviteter – som fx streaming af film i HD-kvalitet – som bruger markant mere af dit internet. Derved er der også andre aktiviteter – som fx at læse nyheder eller tjekke Facebook – som kun bruger en begrænset del af dit internet.

10 Mbit bredbånd 

Dette er den helt lave ende af skalaen. En løsning til dig, som har et begrænset behov for internet. Til dig, der kun bruger internettet til at tjekke sociale medier, læse lidt nyheder og surfe en smule rundt på internettet. Har du større behov end dette, er du nødt til at opgradere. Det kan fx være, hvis du har et ønske om at downloade større programmer eller film, streame film og serier eller blot er flere brugere med større aktivitet på dit bredbånd. Denne løsning er typisk også den billigste mulighed, hvorfor mange vælger den.

30 Mbit bredbånd 

Her har du rig mulighed for både at foretage dine normale aktiviteter som tjek af nyheder, mails, sociale medier mv. og samtidig streame film og serier i god kvalitet. Er I flere om bredbåndet (mere end 4-5 mennesker med aktivitet), så bør du opgradere. Men til en almindelig, lille familie på 2-3 mennesker, kan dette være en glimrende løsning.

 50 Mbit bredbånd 

Løsningen til dig, der ikke vil gå på kompromis. Her har du mulighed for at være flere på af gangen, og du kan samtidig uden problemer streame film og serier i super god kvalitet – også flere på én gang! Det er derfor kun meget få, som har behov for mere end 50 Mbit. En større krav kan fx være til jer, som sidder mere end fem mennesker på samme tid og spiller krævende computerspil og streamer film, mens nogle måske downloader større elementer.

Vælg det rigtige bredbånd 

Det handler naturligvis for dig om at finde det bedste (og billigste) bredbånd. Men udover prisen er der en række faktorer, som du bør overveje. At finde det billigste er nemlig simpelt nok – her kan du blot bruge en sammenligningstjeneste. Men du bør også sikre dig, at du har valgt et bredbånd, som passer til dine behov.

Der er fx nogle udbydere, som tilbyder dig en opsigelse på kun en måned. Det kan være fordelagtigt, hvis du har planlagt en flytning eller er af en mere fleksibel bygning, som ikke vil binde sig for lang tid – i frygt for, at du skal stå og vil opsige, men du ikke kan, fordi du har bundet dig i for lang tid.

Derudover skal du sikre dig, at det bredbånd, du vælger, fungerer optimalt i det område, du bor i.

Derfor kan der selvsagt være flere årsager – og gode grunde – til, at du ønsker at få et nyt bredbånd. Du kan måske finde et alternativ, som er både bedre og billigere, end din nuværende løsning er.

Forskellen på almindeligt bredbånd og mobilt bredbånd 

Et såkaldt ’almindeligt’ bredbånd bliver installeret gennem din kabelforbindelse. Det kan enten gøres gennem dit telefonstik eller fx kabel-tv. Her får du en høj stabilitet, hvilket er en klar fordel. Dog er en klar ulempe, at du derved skal have ledninger til at flyde. Derudover har du gode muligheder for at være flere brugere ad gangen, uden at du oplever en markant forringelse af hastigheden på dit netværk.

Ved mobilt bredbånd får du ikke flere ledninger, og det tilgås gennem et datanetværk. Derved kan du undgå grimme ledninger, og du får ydermere en høj fleksibilitet – du kan nemlig tage din router med SIM-kort rundt i landet og derved have adgang til internettet. En ulempe er dog, at hastigheden på dit internet er volatilt – det kan svinge op og ned. Og skal du have mange brugere på ad gangen, er det nødvendigt med en god router i høj kvalitet, som også koster lidt mere.