A-kasse FAQ

A-kasse FAQ – Spørgsmål og svar

Vi har samlet de ofte stillede spørgsmål i forbindelse med a-kasser og fagforeninger, og givet dig svarende på dem. Vi håber at du finder den information du har ledt efter her.

 

Oversigt over spørgsmål

Er indbetaling til A-kasse fradragsberettiget?

Ja.

A-kasserne de sørger for automatisk at indberette dine indbetalinger til Skat. Du skal derfor ikke gøre noget selv. Der er ingen grænser for beløbet på a-kasser.

Det samme gælder med fagforeninger, hvor der dog er en grænse på maks. 6.000 kroner.

Hvad er forskellen på en A-kasse og en fagforening

Når du er medlem af en a-kasse er det en form for en forsikring for, at hvis du skulle blive arbejdsløs så kan du komme på dagpenge i stedet for kontanthjælp. Du er derfor bedre økonomisk sikret med en a-kasse.
Det er dog ikke nok blot at melde sig ind i en a-kasse, der er en lang række forskellige krav som blandt andet antal arbejdstimer om ugen samt, hvor længe du har været i arbejde.
Der er samme krav for alle a-kasser, som du kan finde information om hos de enkelte a-kasser eller på retsinformation.dk

En fagforening er til for at sikre dig både fagligt, men også juridisk. Fagforeningerne sørger for overenskomster så du er sikret en vis løn, men de står også til rådighed, hvis du skulle blive fyret uretmæssigt eller har andre problemer med din arbejdsgiver.

Det anbefales at være medlem af både en a-kasse og en fagforening, og typisk så kan du være medlem af begge hos samme firma og dermed opnå en form for rabat.

Hvor mange timer skal man arbejde for at være dækket i en A-kasse?

Man kan dele en a-kasse op i to former for dækning, fuldtid og deltid.

Hvis du arbejder over 30 timer om ugen, så skal du altid have en fuldtidsdækning, men arbejder du derimod 30 eller derunder så bestemmer du selv om du vil være fuldtids eller deltidsdækket.

Forskellen ligger i hvor mange penge man får udbetalt, hvis man skulle gå hen og blive arbejdsløs.

Hvor længe skal man være medlem af en A-kasse?

For at være berettiget til dagpenge fra en a-kasse, så skal du minimum være medlem i ét år.
Der er også en lang række andre krav som du skal leve op til for, at du er berettiget til at modtage dagpenge.

Der er dog nogle særlige regler for, hvor længe du skal have være medlem hvis du fornyligt har afsluttet en uddannelse.
Du kan finde mere information om dette på a-kassernes hjemmesider.